Jakten på ytterligare en vikingatida fartygslämning i Sverige startar imorgon!

I dagsläget finns det två fartygslämningar i vårt avlånga land som är daterade till vikingatiden, 800-1050 e.Kr, och båda dessa har påträffats på strandängarna intill Göta Älv vid gården Äskekärr i Ale kommun. En av dessa fartygslämningar grävdes ut 1933 och daterades senare till 930 talet. Fartygslämningen går under namnet Äskekärrsskeppet I och är idag utställd på Göteborgs Stadsmuseum.

Bild från utgrävningen av Äskekärrsskeppet I 1933

Bild från utgrävningen av Äskekärrsskeppet I 1933

Den andra fartygslämningen ligger fortfarande kvar i marken efter att den i början av 1990 talet blev föremål för en mindre arkeologisk undersökning. Det visade sig att fartygslämningen är något mindre än den som påträffades på 1930 talet och att den byggdes och användes i slutet av vikingatiden. Förutom de två ovannämnda vraken finns det trovärdiga uppgifter om att ytterligare fartygslämningar påträffats vi Äskekärr  när markägarna utfört dikesrensningar på strandängarna. Fram tills alldeles nyligen var dessa fartygslämningar de enda vikingatida som påträffats i Sverige! Men nu kanske ytterligare en fartygslämning från vikingatiden har uppdagats och också denna gång i närheten av gården Äskekärr.

 För några år sedan så påbörjade Sjöfartsverket och Riksantikvarieämbetet ett samarbete där Sjöfartsverket rapporterade in så kallade geofysisk observation som framkom i samband med att verket karterar sjö-, älv- och havsbottnar i Sverige. Dessa geofysiska observationer är föremål på botten som troligtvis är vrak och registreras in i Riksantikvarieämbetets Fornminnesinformations system (FMIS). På så vis kan Länsstyrelsen hindra att eventuella fornlämningar under vatten förstörs då vattenområden ska exploateras. Det är en sådan geofysisk observation, RAÄ-nr Starrkärr 213, som nu är i hetluften och som anses kunna vara en fartygslämning från vikingatiden. Två stycken amatörarkeologer på jakt efter vikingatida lämningar i kommunen Ale började granska den batymetribild som Sjöfartsverket tagit när de karterade älvens botten (se FMIS posten RAÄ-nr Starrkärr 213) se bilden nedan.

Batymetribild av den eventuella fartygslämningen

Batymetribild av den eventuella fartygslämningen

 

De tyckte med all rätt att formen på den geofysiska observationen påminner om ett vikingaskepp. De tog då kontakt med mig på Länsstyrelsen och kulturmiljöenheten beslutade att utföra en mindre arkeologisk besiktning av platsen. Vid besiktningstillfället kommer marinarkeologerna också att ta ett träprov från den eventuella fartygslämningen för att dendrokronologiskt kunna datera den. För att kunna utföra den arkeologiska besiktningen har vi fått ta hjälp av militären som är vana att dyka i liknande miljöer som Göta älv. Dels är strömmen i älven periodvis väldigt stark och dels är den hårt trafikerad av lastbåtar. Därför kommer militärens att hjälpa marinarkeologerna från Bohusläns museum och Vänermuseet att etablera och assistera dem i den arkeologiska undersökningen. Undersökning kommer att ske i höst men redan imorgon sker det första mötet mellan Länsstyrelsen, Bohusläns museum, Vänermuseet och militärens Ing 2 från Eksjö.

 Det som talar för att den geofysiska observationen är en fartygslämning från vikingatiden är framförallt formen på sonarbilden som Marin miljöanalys AB tagit (se nedan) och närheten till de andra fartygslämningarna vid Äskekärr. Det som talar emot är att en fartygslämning från denna tidsperiod, och som ligger så utsatt mitt i älvfåran, borde ha brutits ned av älvens starka strömmar.  Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge och har vi tur kommer vi i höst att få svar på alla våra frågor.

Sonarbild av fartygslämningen tagen av Marin Miljöanalys AB

Sonarbild av fartygslämningen tagen av Marin Miljöanalys AB

Annonser

Om henrikzedig

Jag är i botten arkeolog med specialisering på maritim- och marinarkeologi och har under en låg period arbetat på länsstyrelsen i Västra Götaland med frågor rörande arkeologi och kulturarv. En av dessa frågor som ligger mig varmt om hjärtat är att kommunicera kulturarvet med länets invånare. Under 2005 drev jag projektet Historia på plats som resulterade i en digital guide till kulturhistoriska miljöer i Västra Götalands län som idag ligger på Internet www.historiapaplats.se .
Det här inlägget postades i Kulturmiljövård, Marinarkeologi, Spännande arkeologiska utgrävningar i O-län. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s